MASSALE PROTESTSTEM

SNAPS Bulletin Nummer 1,  januari 2019

 Kleine oorzaken hebben dikwijls grote gevolgen,

 nog kleinere kunnen vaker nog grotere hebben

en helemaal geen oorzaken hebben het vaakst de allergrootste gevolgen.

Albert Vigoleis Thelen

 

 SYNDICAAT NATIONALE ACTIE PROTESTSTEM

In oktober 2008 ging ik na 40 jaar trouwe arbeid met welverdiend pensioen. Mij werd behalve AOW voor mij en mijn vrouw een maandelijks pensioen voorgespiegeld dat die AOW prettig zou aanvullen en dat mee zou bewegen met de kosten van levensonderhoud. Indexering begreep ik dat dat heette. We zijn nu 10 jaar verder en niks indexering. Alle groepen in Nederland zijn er op vooruitgegaan (zoals de regering maar blijft roepen) of tenminste gecompenseerd voor de gestaag stijgende prijzen, kosten en belastingen. Alle groepen, behalve de groep gepensioneerden, die dit als het slachtvee van de nullijn maar over zich heen liet komen. Uit onderzoek is gebleken dat het leven in de afgelopen 10 jaar 16 % duurder is geworden, wat dus betekent dat wij als ouderen er 16 % op achteruit zijn gegaan. Geen enkele groep in Nederland zou dat pikken. Maar genoeg is genoeg.

Na overleg en ampele besprekingen, vooralsnog onder de radar, is november 2018 een actiegroep geboren: Syndicaat Nationale Actie ProtestStem (SNAPS). SNAPS wordt ondersteund door een25tal instanties en verenigingen van vooral ouderen. We noemen hier de belangrijkste: Nationale Vereniging OuderenBelang, Aksiegroep De Grijze Hesjes, Platform Gepensioneerden Zuid-Holland, Ouderensoos Hoe Ouder Hoe Gekker afd. Friesland, R.K. Bond voor Ouden van Dagen Limburg, Stamgasten van Café ‘De Nullijn’ en de Prot. Chr. Steungroep voor lhbt-ouderen.

Per nu is de oorverdovende stilte rond de schandalig benadeelde gepensioneerden dus doorbroken.  Onze actie betreft  een proteststem bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart 2019. Een nieuwe lente, een nieuw geluid.  Hieronder gaat het SNAPS-bestuur puntsgewijs in op nut en noodzaak van de actie. Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.

Onmacht van de politiek.

De meeste pensioenfondsen hebben hun geld door de jaren heen goed en verstandig belegd. Er is dus geld genoeg. Maar de overheid heeft pensioenregels opgesteld. Zo mag de rente niet onder een bepaald percentage dalen. En toen kwam de door de banken veroorzaakte financiële crisis (2008). Vervolgens is de rente door vooral Europees financieel beleid kunstmatig laag gehouden. Dus konden de pensioenen niet stijgen. Maar, zei de overheid in 2011, heel misschien kunnen we er wat aan doen als er een nieuw pensioenstelsel komt. En dus gingen ze overleggen met de sociale partners: zeven (7!) jaar overleg. Maar ze kwamen er niet uit. Stel je dat eens voor: zeven jaar praten. En waarom kwamen ze er niet uit? Omdat alle gesprekspartners aan de eigen belangen denken en niet aan die van de gepensioneerden. De regering is veel te bang om beslissingen te nemen. Die schuiven ze liever af op zgn. Tafels waar vergadertijgers die niemand vertegenwoordigen hun stokpaardjes mogen berijden. De sociale partners liggen dwars uit angst voor de achterban. En door externe druk. Zo beïnvloedde een bepaalde politieke partij op een smerige manier de verwante sociale partner om zo dingen voor elkaar te krijgen die ze via de politiek niet voor elkaar kon krijgen. Tijd voor partnerruil dus.

En de enige politieke partij die zegt op te komen voor ouderen, 50Plus, doet dat niet. Het enige wat ze bij 50Plus doen is ruzie maken en elkaar uitmaken voor rotte vis. De ouderen hebben daar niets aan en de gepensioneerden dus zeker niet. Laat die Nagels en Dales een andere hobby kiezen. Opblazen die handel. Als een ballon, blazen tot hij knapt. Als eens de LPF. Weg ermee.

Dit werkt dus niet. Nog zeven jaar praten? Daling van de koopkracht naar 20 %? We dachten het niet. De bezem erdoor. Tijd voor actie. Genoeg is genoeg.

Wat we gaan doen

We willen dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en dus gaan we er aandacht voor vragen door te protesteren. Wat zijn onze mogelijkheden? Met hesjes aan gaan protesteren in het centrum of de snelwegen blokkeren? Dat trekt alleen idioten en relschoppers. Zo zijn we niet, dat werkt niet. Een nieuwe politieke partij oprichten? Er zijn er al zoveel. En een één-issue-partij gaat ruziemaken of getuigen, of allebei. Werkt niet.  Handtekeningen? Petities? Die verdwijnen in een stoffige archiefkast. Het goede antwoord lig gelukkig voor de hand. We maken gebruik van ons democratische recht en getalsmatige voordeel. Let op.

We gaan protesteren bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten, 20 maart 2019. Op wie gaan we stemmen? Niet op de regeringspartijen. Niet op de onmachtige en onwillige oppositie. We zijn boos dus gaan we ruzie maken. En op wie kan je dan het beste stemmen: op de laatste kandidaat van de ruziemakerslijst van 50Plus. Dat zal ze leren. Wees niet bang dat we de provincies of de Eerste Kamer hierdoor schaden. Dat moet juist. Die provincies en Eerste Kamer hebben geen enkel nut en kosten alleen maar heel veel geld.

Even over de provincies. Nederland kent drie bestuurslagen: rijksoverheid, provincie, gemeente. Dat is er één te veel. Nederland moet bestuurlijk platter worden. De taken van de provincie zijn onduidelijk en lastig af te grenzen naar boven en onderen. Gevolg: te veel bestuurders, dubbel werk, onduidelijke bevoegdheden, ergo geldverspilling c.q. onnodige geldoppotting. Niemand kan vertellen wat de provincies precies doen. De provincies moeten weg! De rijksoverheid en de gemeenten kunnen dit mooie land in onderlinge afstemming prima met elkaar besturen.

Statenleden van de provincies kiezen de leden van de Eerste Kamer, wij niet. Dat zou moeten gebeuren op 27 mei 2019. Maar die Senaat heeft geen enkel nut. Ze zouden wetgeving en dus het werk van de Tweede Kamer moeten controleren, maar er worden vooral politieke spelletjes gespeeld. Ze doen er het werk van de Tweede Kamer nog eens dunnetjes over. De zgn. Senatoren zijn meer bezig met het verzamelen van bijbaantjes dan met hun eigenlijke werk. Ze zijn zelden in Den Haag te vinden en ze suggereren dat ze hun tientallen bijbanen hebben om voeling met de samenleving te houden. Maar trap er niet in, voeling met hun eigen portemonnee zullen ze bedoelen. Weg met die lui. Tijd- en geldverspilling. Genoeg is genoeg.

Een massale proteststem

Dus… Ga op 20 maart 2019 naar het stembureau. Neem je buurman, je partner, je oude vader mee. De zon schijnt, want het wordt lente. Je ruikt het in de lucht, je hoort de vogels. Daar is het stembureau al. Stap met een brede smile het stemhokje in. Groet de mensen achter de lange tafel vriendelijk en informeer even naar de opkomst. Ga het stemhokje in en vouw het ellenlange stemformulier uit. Zoek naar de ouderenpartij 50Plus, ergens naar rechts, aan het eind. Kijk naar de lijst 50Plus-kandidaten. Die willen dus allemaal de Staten in om ruzie te maken. Pak het rode potlood, ga naar helemaal onderaan de lijst en maak het hokje van de allerlaatste kandidaat mooi rood. Niet boos worden en buiten het lijntje kleuren, want dan geldt het niet. Vouw het formulier op, stap fluitend het hokje weer uit. Formulier in de gleuf en de zon weer in, naar buiten. Wacht tot het avond is, schenk wat in en kijk dan naar de tv, Nederland 1, en genieten maar.  Ze worden wakker. Het gebeurt!

Tot slot.

Deel dit SNAPS Bulletin Nummer 1. Op de sociale media. Met uw buren. Vertel het door. Hang het op. Mail het. Schreeuw het uit. Geen slachtvee maar stemvee. Geen vergadertijgers meer. De bezem erdoor. Wij zijn de  zwijgende meerderheid. Wij laten onze stem spreken. Genoeg is niet genoeg!

Sluit je aan, betuig je steun.

Voor meer informatie en reacties: zie de sociale media. Februari 2019 verschijnt SNAPS Bulletin Nummer 2.

Namens het bestuur van Syndicaat Nationale Actie ProtestStem,

Jaap Snaps, Groningen

Koos Stomp, Hengelo

  • Facebook: Jaap Snaps; groep: massale PROTESTstem
  • Twitter, #massalePROTESTstem

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s