TYPICAL AMERICAN THINGS 4

 D E   M E N S E N,   D E   M E N S E N … 

DSC05040

Bovenstaand schilderij troffen we aan in het Union Station in Los Angeles. Een prachtig en groot station met treinverbindingen naar veel grote steden en ook een metroaansluiting. Het schilderij geeft ongetwijfeld het cliché van Amerika als smeltkroes weer. Nou, dat klopt wel. Tenminste zeker in het stuk van Californië waar wij waren. Ik las onlangs dat binnen 20 jaar de blanke bevolking van Amerika in de minderheid zal zijn. Dat komt vooral door de instroom van Mexicanen en andere hispanics. Spaans is in Californië de tweede  taal. Dat het oorspronkelijk Spaanstalig was, zie je aan de vele Spaanse aardrijkskundige namen. Vooral in de dienstverlening

DSC04664

Bij Mc Donald

(bediening, keuken, winkel) word je geholpen door Mexicanen, die Engels spreken met een Spaans accent en zodra ze met elkaar spreken, ratelen ze in het Spaans. In een van de hotels sprak ik een kamermeisje aan (een DSK-momentje), maar ze verstond niet eens Engels of in ieder geval niet mijn soort Engels (volgens Otto spreek ik het nogal beroerd uit). In de metro wordt alles ook in beide talen omgeroepen.

 

De smeltkroes kan bijna letterlijk genomen, want je ziet heel veel … hoe moet je dat zeggen… mensen met gemengd bloed of interraciale mensen of … in ieder geval bleef het niet alleen binnen de familie. Anderzijds zie je ook dat de groepen bij elkaar blijven. Ik noemde Ripon al eens, overwegend blank. In Los Angeles zag ik op zaterdagavond in de uitgangszone aan de Hollywood Boulevard een grote groep prachtige, jonge, zwarte vrouwen in diverse staat van ontkleding staan te wachten tot ze een club in mochten. Ik durfde helaas geen foto te maken. In Los Angeles heb je grote wijken, steden soms, waar etnische groepen bij elkaar wonen. Op weg naar het vliegveld reden we door Koreatown, er kwam geen eind aan, er wonen 120.000 mensen. Verder heb je Chinatown, Little Tokyo en bij Long Beach heb je Little Nhom Penh. Ook veel Aziaten dus. Ons hotel lag vlak bij Little Armenia. Dat merkten we op zondag 24 april, toen toen demonstranten in auto’s en op motoren luid toeterend en zwaaiend met Armeense vlaggen door de stad reden om de genocide van 1915 te gedenken en het de Turken onder de neus te smeren.

DSC05049

Verder schijnt Californië het grootste percentage Indianen (native Americans) te hebben, wat je meer in Arizona of Wyoming zou verwachten. Soms zag je iemand die op een Indiaan leek, maar  het kon ook een Mexicaan zijn. Bij Palm Springs kwam je langs nogal wat reservaten, waar je alles schijnt te kunnen doen wat de Grote Manitou verboden heeft.

DSC04774

En zijn ze aardig, die Amerikanen? Ja, ook dat cliché klopt. In de Jerry’s, Ruby’s en Denny’s is de klant echt koning. Ontbijt bij Ruby’s. Een zwarte man van een jaar of 30 vervoegt zich bij onze tafel met een brede smile. Good morning, how are you? Thank you, I’m fine. My name is Donaldo, and I’m here to serve you. Dat is even andere koek, dat voelt toch wel lekker. Het iets te dikke blanke meisje bij Jerry’s had er ook nog het passende Mickey Mouse-stemmetje bij, dat was helemaal perfect. En ook afgezien van deze standaardsituaties waren de mensen die wij ontmoetten aardig, vriendelijk en behulpzaam. In het Sequoia Park genoten we van een uitzicht en raakten met een man in gesprek. Hij kwam uit Visalia. We praatten over de Hollandse immigranten daar en we vertelden dat we in een Gated Community, art. 31, bij mijn nicht hadden gelogeerd, met een grote Hollandse molen ervoor en een rondweg die Molenstraat heet en verder straten met namen als Rotterdam en Gouda. Zijn zoon was aan het climben bij de rots die we in de verte zagen. Je kon ook met een trap naar boven, 300 treden, de Morro Rock. Dat gingen we meteen doen natuurlijk.

In San Diego kochten we een tramkaartje naar Downtown bij een wat oudere zwarte vrouw  in een hokje op een plein. Ze leek nogal vermoeid en stak een heel verhaal af. Ik snapte er geen zak van en zei dat (in andere bewoordingen). Ze keek me donker aan en toen zei ik maar: Ma’am, we are from Holland, so we are not that smart. Haar gezicht klaarde op en ze zei dat dat nogal meeviel (Yes, you are). Het bleek dat ik als senior veel minder hoefde te betalen dan Otto. Waarop Otto zei: That’s discrimination. Waarop ze breeduit lachte en de erbij staande politieagent, die het zo’n beetje aanhoorde, lachte met haar mee. Eigenlijk waren alleen de mensen van de bediening op het vliegveld (LAX) niet zo aardig. DSC05013 - kopieVooral een meisje bij Starbucks was ronduit chagrijnig en onbeleefd. Misschien zat haar hoofddoekje te strak. Over hoofddoekjes gesproken, tijdens onze hele reis zagen we verrassend (ik had bijna getikt verfrissend) weinig hoofddoekjes. Alleen in de metro een of twee. Over de metro gesproken, Jan Doets zei dat het openbaar vervoer in Los Angeles slecht was en dat je er wel een auto moest hebben. Wij vonden dat nogal meevallen, de metro is prima en de bussen (wel behoorlijk oud) reden frequent.

 

Behalve aardig zijn de Amerikanen ook patriottisch. America, the greatest nation on earth, en zo. Kennelijk weten ze niet dat Nederland dat is. En overal zie je de Amerikaanse vlag op om het even welk gebouw of op de kleding, op een trein, in de winkel, geverfd op een schuur langs de snelweg. Ook de Californische vlag (met een beer erop) zie je veel, vaak in combinatie met de Amerikaanse. De beer is inheems in Californië, ze schijnen in de parken nog voor te komen en soms voor overlast te zorgen. George, onze geweldig enthousiaste en deskundige begeleider in het Yosemite Park en echtgenoot van mijn nicht Arlene, sprak over trouble bears, waar wij al gauw hangberen van maakten. Er stond een speciale berenval en ook de afvalbakken waren bear proof.

Tenslotte, over patriottisch gesproken. Zondag 24 april op de pier in Santa Monica werden we uitgenodigd King’s Day te komen vieren, vier dagen voordat het in Nederland zou gebeuren. De uitnodiging kwam van twee Nederlandse meisjes die daar waren voor een highschool uitwisselingsjaar. De viering vond plaats op een afgezet stuk tegen betaling van $ 10,- Je kon dan sjoelen, tweedehandsboeken kopen, in polonaise lopen, een oranje kroon opzetten en Heineken drinken. Heel wat Amerikanen gingen hier met hun kinderen heen. Wij natuurlijk niet. Ik merkte pas dat het koningsdag was, toen ik ’s woensdag op Schiphol aankwam en alle treinen vertraging hadden of niet reden of op een andere tijd.

DSC04990

(De titel van dit verhaal ‘De mensen, de mensen…’ wordt in ons gezin vaak gebruikt. Het was een sociale angstkreet van mijn grote kleindochter, toen Otto in Frankrijk in zijn onderbroek de zee inging.)

slotTAT volgt

Advertenties

3 thoughts on “TYPICAL AMERICAN THINGS 4

  1. mooi vakantie dagboek als ik het zo mag noemen
    en jullie hadden het prima naar de zin overal en ook de mensen hadden dat met jullie en waren aardig
    ja dat ze erg op hun land zijn is een klein min puntje , want ik denk dat ze het wel wat overdrijven 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s