TYPICAL AMERICAN THINGS 2

Verder met onze zoektocht wat in Amerika nogal opvalt.

DSC04591

EEN KLEINE COLA, ALSTUBLIEFT

TAT nummer 2. Jan Doets zei het al: In Amerika is alles groot. Dat wist je al en het was te verwachten, maar als je het dan ervaart, is het vaak toch overweldigend. Je bestelt een Coke. Je weet dat ze groot zijn, dus voorzichtigheidshalve voeg je eraan toe: A small one, please. Vervolgens krijg je een emmer coke.

starbucksKoffie idem dito. Normaal drink ik twee (kopjes!) koffie op een morgen, als ik wild wil doen, neem ik een derde. Otto en ik gingen in San Francisco naar Fisherman’s Wharf. We hadden zin in koffie en gingen iets met een terras in. Geen koffie. Na nog twee keer proberen ergens anders nam iemand ons mee naar de ingang van het etablissement en wees ons de dichtstbijzijnde Starbucks. Dus kennelijk moest je voor koffie naar Starbucks of De Koffieboon. Ik houd niet van Starbucks om verschillende redenen. De eerste is dat ze geen belasting betalen en aan hun klanten berekenen ze het wel. (Dat is ook zo iets in Amerika. Je ziet iets leuks, in Otto’s geval een T-shirt. Het kost vijf dollar. Je verzamelt met moeite vijf briefjes van een dollar, goed uitkijken want al die briefjes zijn hetzelfde, alleen het getal verschilt. Dan moet je betalen en hoor je: $ 5,37. Er komt namelijk nog tax bovenop. Zakken vol muntjes hadden we.) De tweede reden: je moet eerst een multiple choise toets doorlopen alvorens er beslist is welke koffie je mag kopen. Vervolgens bestel je ‘a small one’. En je krijgt een enorme kartonnen emmer (altijd maar dat karton!) waardoor je de rest van de ochtend geen koffie meer kan zien. En tenslotte is die Starbucks veel te duur, vooral als je de multiple choise toets verknoeid hebt (en belasting betalen, ho maar.)

DSC04821

Otto moest en zou naar de iHOP (had Suzanne op YouTube gezien). iHOP staat voor International House Of Pancakes, ongetwijfeld binnenkort in Nederland. In Santa Barbara lukte dat net niet (ze gingen om 9 uur dicht), tot zijn verdriet. Maar die in Palm Springs was 24/7 open. Het was wel anderhalf uur lopen (inclusief de omweg), maar dan had je ook wat. Zes pannekoeken op elkaar en daarover frambozensaus en slagroom. Pannekoeken? Welnee, een berg cake uit een pan, de naam zegt het al. We konden het geen van tweeën op. IN El Ee gingen we naar Yogurtland. DSC05051We hadden al eerder zo’n winkel met stangen aan de wand gezien, waar mensen koude worsten uit persten. Dat gingen we ook proberen. Ik vroeg een mevrouw om me wegwijs te maken. De stangen vormden clusters van drie. Links een smaak, rechts een andere smaak en ertussenin beide smaken gemengd. En dat zes keer. Weer een grote kartonnen bak, alle stangen geprobeerd, daarna beleg als hagelslag, nootjes of smarties en tenslotte afgemaakt met gesmolten chocola. Dat geheel ging op een weegschaal en dan moest je als je geluk had $ 5 betalen, please. Heel lekker, dat wel!

LA (185)

Warm eten, ik bedoel dus dineren, doe je bij een fastfoodketen, niet bij McDonald, dat is ordinair, maar bij Jerry’s, Ruby’s, of Denny’s. Handig en snel, en echt heel smakelijk, vooral Denny’s, die ontdekten we in Santa Barbara, nadat die iHOP dicht was. We hebben wel vijf

DSC04760

keer bij Denny’s gegeten. Ongetwijfeld binnenkort in Nederland. En tussen de middag of in de loop van de middag en soms aan het eind van de middag namen we een broodje. Nou, broodje? Subway, ook in Nederland! Ook daar kom je terecht in wat Otto een ‘oerwoud aan keuzes’ noemde. De eerste keer was ik helemaal van slag, ik begreep er niks van. Je wilt een broodje kaas bestellen en vervolgens moet je minstens zeven keuzes maken: soort brood, grootte, soort beleg, warm of niet, overig bestrooisel, soort saus, opeten of to go? Ik was helemaal opgelucht toen ik bij het California Plaza, downtown El Ee, een gewoon broodje kaas kon bestellen. Of gewoon, Otto telde in de gauwigheid dat er zeven plakken kaas tussen zaten. Ik heb in Amerika een aardig grote mond gekregen. Een en ander is ook af te zien aan de uitgedijdheid van de mensen. In Amerika is alles groot. Veel Amerikanen, vooral ook de Spaanstaligen, van wie met name de vrouwen.

Soms kregen we het er wel wat benauwd van en snakten we naar een trekje van een lekkere, goed opgebouwde joint. Nou, dat is Californië geen probleem, je meldt je bij de Green Doctors en zegt dat je erge buikpijn hebt. Een recept is dan al gauw uitgeschreven.

DSC04998

Het hoeft verder geen betoog dat de grootste boom, tevens het oudste levende organisme op aarde (General Sherman) en de steilste klimberg (El Capitan) in twee van de drie door ons bezochte Nationale Parken stonden.

TAT vervolgt.

 

 

Advertenties

One thought on “TYPICAL AMERICAN THINGS 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s