GET A LIFE

get a life

Ze zeggen wel eens tegen me: ‘Je moet niet zoveel naar series kijken, zonde van de tijd, doe eens iets nuttigs, get a life.’ Ik zeg dan het volgende. Get a life? Ik leef wel drie levens tegelijk. Overdag leef ik mijn leven van stofzuigen, boodschappen doen, zwemmen, naar de bieb, lezen, met de hond wandelen. En ’s avonds leef ik deze week op het Zweedse eiland Åland. Ik ben daar met twee broers en een zus, die elkaar jaren niet hebben gezien. De jongste broer, Oskar, runt op het eiland een pension, de zus, Jonna, is een gevierd actrice en de oudste broer, Lasse, woont in Stockholm als minder geslaagd uitbater van een restaurant. Dikker dan waterDe moeder heeft zich tijdens een roeireisje op zee van kant gemaakt. Ze had vergevorderde kanker. In haar testament heeft ze een vreemde bepaling: de erfenis kan alleen verkregen worden als de drie gedurende de hele zomer gedrieën het pension runnen zonder van het eiland af te gaan. Daar heeft ze over nagedacht. De drie hebben ieder een eigen leven met hun eigen problemen, maar ook onderling gaat het niet lekker. Er is een verdwenen vader die dronk en gehaat wordt. Er is een vermiste buurman. Lasse wil het zwembad gaan uitmesten en opknappen, maar dan springt Oskar op tilt. De vrouw van Oskar had ooit iets met Lasse. Jonna’s vrijer komt over. Jonna gaat bij een amateurtoneelgroep, waar ze een aardige man ontmoet, die Oskar juist helemaal niet aardig vindt. Hoezo Get a life? Ik beleef spanning en achterdocht, moord en doodslag, liefde en verzoening. En dat allemaal gratis naast mijn toch al zo geweldige en avontuurlijke leven. De serie heet Tjockare än vatten (Thicker than water; kennelijk bestaat in Zweden ook het spreekwoord ‘Bloed is dikker dan water’.)

 

daan durf

En in de kleine uurtjes als Anneke naar bed is, ga ik de ruimte in. Ik hou van Science Fiction. Als kind al las ik de strip Daan Durf (Dan Dare) uit het stripblad Arend (Eagle). Later kwamen daar de juniorpockets bij, Noodlanding op Venus, Ruimte Piraten. En nog weer later het echte werk, Bradbury, Asimov, Philip K. Dick, Jack Vance, Van Vogt. En daarvan dan weer de verfilmingen. Mooie films. En zendeling als ik ben, moet ook mijn omgeving daarvan genieten. Het was 5 december 1984, na het pakjes uitpakken zou ik een spannende video laten zien. A Space Odyssey van Stanley Kubrick uit 1968. We gaan ervoor zitten. Chocolademelk met slagroom. De film begint. Gespannen kijken we. Na 10 minuten gaan de kinderen verzitten en schuiven. Er vliegt iets door de lucht. Otto vraagt: ‘Wanneer begint het?’ OdysseyTijdens een eindeloze scène met een ruimteschip en de muziek van de Schöne Blaue Donau zegt Maya: ‘Ik vind er geen bal aan.’ Rogier slaapt al. Anneke houdt de moed erin: ‘Het wordt nog leuk’. Maar dat gebeurt niet, we kijken de film niet uit. Toch vind ik het een bijzondere film. Ik zag hem vaker en probeer alles te begrijpen. De computer die de macht overneemt heet H.A.L., verschuif een letter en je krijgt I. B. M., dat weet ik wel. En je ziet ook de evolutie van de mens in het begin. En het loopt niet goed af met die mens, geloof ik. Ik moet hem nog maar eens bekijken. Want dat hoort bij SF, je kunt niet alles snappen. Robert Dijkgraaf legde op tv (met Matthijs aan zijn voeten) het zwarte gat uit met een verwarrende hoeveelheid hulpmiddelen, maar ik snapte er geen zak van. Einstein. Jij bent nog steeds 30, maar je dochter is inmiddels al 85! Dat gebeurt in de recente film Interstellar, al vier keer gezien, stiekem ook voor de geweldige (orgel!)muziek.

Interstellar

In de kleine uurtjes kijk ik dus naar een tv-serie, die mij is toegestuurd door de website mijnserie.nl om te bespreken. EXTANT. Een SF-serie met een dubbele titel. Elke aflevering begint met een korte samenvatting en nieuwe spannende ontwikkelingen. Dan komt de serietitel EXTANT (nog bestaand) die heel omineus overgaat in EXTINCT (uitgestorven). Schrijver en bedenker is de debuterende Mickey Fisher, de regisseur is Matt Earl Beesley. De 13-delige serie is ontwikkeld in opdracht van CBS, uitvoerend producent is Stephen Spielberg. De hoofdpersonen zijn Molly (Halle Berry; Monster’s Ball) en John Woods (Goran Visjnic; E.R.). extant 2Ze zijn met hun kind Ethan (Pierce Gagnon) op een feestje. Ethan maakt een beetje ruzie. Thuisgekomen onderhoudt John Ethan langdurig over deze ruzie. Ik denk: Man, hou eens op, nu weet hij het wel. Maar dan legt John Ethan op zijn rug, drukt ergens op en er gaat een luikje open. Zo, zegt hij, even de batterij wisselen. Ethan is een Humanich, een robotkindje. John heeft Ethan zelf ontwikkeld op het lab waar humanoïden worden gemaakt. Zijn geldschieter is de Japanner Hideko Yasomoto. Ethan is een lief kind dat zich voorspoedig ontwikkelt en veel bijleert. Zelfs zoveel dat het verontrustend wordt. Molly is net terug van een 13 maanden durende solovlucht in het ruimteschip Seraphim. Ze heeft daar een verwarrende ontmoeting met een al tien jaar geleden overleden vriend en ze is nu 13 weken zwanger. Op een avond hoort ze enig rumoer buiten. Ze gaat erheen en daar staat Kryger, haar dood gewaande voorganger in de Seraphim. Kryger zegt: ‘Wees voorzichtig, vertrouw niemand’ en gaat dan weer. Zo, nu wordt het spannend, dat is wel duidelijk. Achtervolgingen, Yasomoto met een eigen agenda, jacht op de inmiddels aan Molly ontfutselde ruimtebaby, antitechnologie-activisten die het op Ethan voorzien hebben.

 

Het script draait vooral om de twee kinderen van Molly. Aan de ene kant het ruimtekind, Offspring (nakomeling) genoemd. De Offspring en zijn onzichtbare verwekkers veroorzaken bij Molly en anderen zeer realistische hallucinaties, waarin doden weer tot leven komen. Dat leidt vanzelfsprekend tot grote verwarring. Ook bij mij, wat is echt en wat niet? Wat de ruimtewezens willen is niet geheel duidelijk, maar er wordt gesuggereerd dat het heel ver gaat tot aan herschepping van de mensheid aan toe, zie ook de dubbele titel. Aan de andere kant heb je de brave, schattige Ethan die boven zichzelf uitstijgt en een belangrijk aandeel heeft in de (voorlopige) ontknoping.

Extant 1

De recensenten in Amerika waren redelijk enthousiast over EXTANT. Inmiddels is ook het tweede seizoen gemaakt, weliswaar aangepast (‘revamped’ noemt de website van CBS dat). Je zou dus zeggen dat niets een langlopende serie in de weg staat. Maar out of the blue wordt in oktober bekend gemaakt dat er geen derde seizoen komt. Waarom niet? Te duur en teruglopende kijkcijfers. Hebben die kijkers gelijk? Ik vind van niet. Je kunt kritiek hebben. Molly is wel wat eendimensionaal permanent geagiteerd, het script zwabbert wat tussen de twee Molly-kinderen en waar gaat het nu heen. Maar toch. Het ziet er prachtig uit. In de nabije toekomst geen veters die vanzelf dichtknopen, maar wel een wereld die voorstelbaar, elegant en geloofwaardig is. Er wordt goed geacteerd. Vooral de jonge Pierce Gagnon (Ethan) beviel me, speel maar eens een kind dat eigenlijk een robot is. Ook de extra’s zijn het bekijken waard, hoewel het hoofdstuk ‘The Mythology of Extant’ me niet veel wijzer maakte.

Ik ben benieuwd welke levens ik volgende week weer zal leven.

http://www.dailymail.co.uk/video/news/video-1100217/Extended-trailer-Halle-Berry-CBS-s-new-series-Extant.html

 

 

Advertenties

2 thoughts on “GET A LIFE

 1. Hoi Koos,

  Prachtig die verhalen van jou… Ik leg binnenkort (jullie komen toch met Oud & Nieuw, Paula kan met haar nieuwe heup beter in Leiden blijven) wel uit wat Robert Dijkgraaf nogal kort door de bocht presenteerde (opgenaaid door hijgende Matthijs)…

  Groetjes Ton

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

  • Zeker komen we met oud&nieuw. Ken je de film Interstellar al? Ik heb hem op video. Als ik het niet vergeet neem ik hem wel mee.We zullen kijken of we |Bella in Z’m kunnen stallen, want 1x springen en Paula moet weer een nieuwe heup.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s