THE BLETCHLEY CIRCLE

bletch5Alan Turing (1912 – 1954) wordt wel de bedenker of uitvinder van de computer genoemd. Tijdens WO II kraakte hij ook de code van de Duitse versleutelingsmachine Enigma, waardoor de oorlog een ander verloop kreeg. Turing en zijn mensen bivakkeerden toen op het landgoed Park Bletchley. Er zijn een paar mooie films over gemaakt. Enigma uit 2001 en meer recent (2014) The Imitation Game. Die laatste film gaat ook over zijn turbulente persoonlijke leven en de kwalijke rol van de Engelse overheid daarin. Daar zal nog wel eens een mooie serie over gemaakt worden.

bletch2Veel minder bekend zijn de mensen, heel vaak getalenteerde vrouwen, die in Engeland tijdens dezelfde oorlog verplicht anoniem de stroom afgeluisterde gegevens van de Duitsers moesten analyseren. Ook zij bivakkeerden op Park Bletchley en ook zij leverden een belangrijke bijdrage aan de overwinning op de Duitsers. Na de oorlog moesten deze vrouwen hun privileges weer afstaan aan de uit de oorlog teruggekeerde mannen, die vaak niets wisten over de bezigheden van hun vrouw. Over vier van deze vrouwen is merkwaardig genoeg wel een (mini)serie gemaakt. Op de hoes hiervan uit 2012 staat: Seizoen 1. En ja hoor, in 2014 kwam Seizoen 2 met twee verhalen: Blood on their hands en Uncustomed goods. (Maar, helaas, een derde seizoen werd gecanceld.)

bletch1The Bletchley Circle, seizoen 1, heeft als ondertitel: Cracking a killer’s code. Er zijn drie afleveringen van zo’n 60 minuten. De serie is gemaakt in opdracht van de Engelse commerciële zender ITV, die beide series inmiddels ook heeft uitgezonden. Bij mijn weten zijn ze niet in Nederland uitgezonden. De serie is geschreven door Guy Burt en het eerste seizoen geregisseerd door Andy De Emmony. Het verhaal speelt in 1951. Hoofdpersoon Susan, Anna Maxwell Martin, bekend van films als Philomena en Enduring Love en van heel veel (mini)series, hoort over een reeks onopgeloste moorden op vrouwen in Londen. Er is dus een seriemoordenaar aan het werk. Susan, gewend aan het denken in patronen, ziet al gauw dat de vindplaatsen van de lijken niet willekeurig gekozen zijn. Ze verdiept zich erin en denkt het verdere verloop te kunnen voorspellen. Ze gaat naar de politie maar die doet er niets op uit, ze wordt niet serieus genomen. Dan schakelt ze drie vriendinnen uit de Bletchley-tijd in en ze gaan zelf aan het werk. Stiekem, want manlief mag niets weten, hij weet niet eens hoe slim de vrouwen zijn. Het vervolg laat zich raden. Er is een link naar de Britse geheime dienst en het wordt uiteindelijk nog flink spannend ook.

Drie maal een uur is eigenlijk een flinke speelfilm. Karakterontwikkeling en de tijd nemen voor de plot en nevenontwikkelingen zoals in een langere serie is dan minder mogelijk. Soms had ik mijn twijfels over de geloofwaardigheid van wat de dames allemaal uit enkele gegevens konden concluderen. Ook viel op dat de mannen er in deze serie niet zo goed vanaf komen. Iemand noemde het zelfs een feministische serie. Toch heb ik met genoegen naar The Bletchley Circle, Cracking a killer’s code gekeken. Er wordt puik geacteerd door ervaren actrices en het Londen van de jaren 50 (sfeer, aankleding) wordt overtuigend neergezet.

bletch3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s